Všestranný Garmin Fénix 8: design a funkce v dokonalé rovnováze

Mezi sportovními nadšenci již delší dobu kolují spekulace o novém modelu Garmin Fénix 8 a konečně jsme se dočkali. První novinkou u tohoto modelu je, že dochází k přejmenování. Už nenajdeme model Fenix 8S, ale Fenix 8 43 mm, Fenix 8 = Fenix 8 47 mm a největší model Fenix 8X nahrazuje označení Fenix 8 51 mm. Zároveň přichází AMOLED displej, ale zůstává i transflektivní displej.

garmin fenix 8 ve třech velikostech hodinek

Garmin Fenix poprvé s AMOLED displejem. Tři velikosti zůstávají.

Základní modely řady Fénix 8

Podle vybavení a použitých materiálů můžeme Fenix 8 rozdělit do těchto kategorií: E, Glass, Sapphire, Sapphire Solar a Premium.

Mezi základní modely patří Fenix E, tvořící prakticky nejnižší cenovou i materiálovou třídu modelové řady. Nabízí pouze jednotný rozměr pouzdra 47 mm. Pouzdro modelu je pak vyrobeno z ušlechtilé oceli v kombinaci s plastem, a to buď ve světle nebo tmavě šedé barvě oceli, model je nesen černým silikonovým řemínkem a displej bohužel nechrání safírové sklo, ale pouze Corning Gorilla Glass. U tohoto modelu najdete AMOLED displej. Fenix E nemá možnost hlasového ovládání ani volání, chybí také svítilna.

Hodinky fenix 8 s AMOLED displejem

AMOLED displej vyniká sytostí barev.

O stupeň vyšší třídu v rámci modelové řady pak obsazuje model Glass. Ten skýtá zástupce každé ze tří dostupných velikostí hodinek Fénix 8, tedy 43 mm, 47 mm a 51 mm. Nejmenší průměr pouzdra Garmin oproti modelům předcházející řady Fénix 7 se zvětšil o téměř neznatelný milimetr ze 42 mm na 43 mm. Nejdrobnější velikost pouzdra je dodávána ve stříbrné ušlechtilé oceli, kombinované s bílými plastovými povrchy a na bílém silikonovém řemínku.

Velikosti 47 a 51 mm pak sdílejí stejný design, tedy ocelovo plastové pouzdro ve tmavé barvě slate gray, doplněné bočním chráničem senzorů (sensor guard), který je proveden v kontrastní, ale vkusné barvě červeno-oranžové. AMOLED displeje celé třídy Glass, jak pojmenování napovídá, jsou ukryty pod tvrzeným sklem Gorilla Glass.

Sapphire AMOLED a Sapphire Solar – čím se liší?

Středobodem řady jsou jednoznačně modely Sapphire a Sapphire Solar, který už přináší odolnější safírové sklo. Pro pouzdro velikosti 43 mm vybrala značka kombinaci lunety v matném zlatém titanu s lesklými detaily a světle béžovými povrchy obvodu pouzdra. Model je nesen skvěle ladícím béžovo-šedým silikonovým řemínkem. Druhá varianta je provedena zcela kontrastně ve tmavých barvách – titanová luneta a plastové pouzdro v barvě carbon gray a silikonový řemínek v klasické barvě černé.

Velikosti 47 a 51 mm jsou pak opět provedeny ve shodném designu, a to s titanovou lunetou carbon gray a černo-šedým silikonovým řemínkem a titanovou lunetou v grafitové barvě, sytě oranžovým chráničem senzoru a silikonovým řemínkem s přidanými černými detaily.

hodinky Garmin Fenix 8 s translfektivnim displejem na pánské ruce

Transflektivní displej zůstává, ale pouze na omezeném množství modelů.

Od sesterského modelu Sapphire Solar se pak Sapphire primárně odlišuje využitím skvěle čitelného AMOLED displeje, nabízejícího syté, živé barvy a výborné rozlišení. Model Sapphire Solar totiž naopak nabízí transflektivní MIP displej, poskytující solární napájení, rovněž chráněný safírovým sklem. Při využití solární funkcionality tak model nabízí téměř 2× větší výdrž než Sapphire s displejem AMOLED.

Varianty s transflektivním displejem jsou nabízeny pouze ve větších velikostech 47 mm a 51 mm, a to vždy v barvě carbon gray s titanovou lunetou a černo-šedým silikonovým řemínkem, a v barevné kombinaci stříbrného titanu a sensor guardu i silikonového řemínku výrazné žluté barvy s černými detaily.

Prožitek luxusu i při sportu? Jedině s prémiovými modely

Prémiové modely Fénix 8 skvěle představují designovou diverzitu, kterou je schopen Garmin předvést v rámci jediné kolekce hodinek. Nejmenší velikost o 43 mm se velmi podobá již zmíněnému zlato-béžovému modelu Sapphire, prémiový model je však doplněn koženým řemínkem v šedo-béžových tónech. Velikost 47 mm je pak vyvedena v celotitanovém stříbrném provedení včetně tahu, což vzbuzuje mimořádný dojem minimalismu a elegance, a velikost 51 mm kombinuje stříbrný titanový vzhled pouzdra s hnědým koženým řemínkem.

Všechny prémiové modely jsou vyrobeny s AMOLED displejem, tedy bez solárního nabíjení. Dodávány jsou zato ve speciální krabičce spolu s vyměnitelným silikonovým řemínkem v komplementární barvě k pouzdru, jak je u prémiových hodinek Garmin běžné.

Výdrž baterie

                      Fenix 8 – 43 mm AMOLED   Fenix 8 – 49 mm AMOLED   Fenix 8 – 51 mm AMOLED 
Chytré hodinky až 10 dni / 4 dny až 16 dní / 7 dni až 29 dní/ 13 dní
Úsporný režim hodinek až 15 dní až 23 dní až 41 dní
Pouze GPS až 28 hodin / 22 hodin až 47 hodin / 37 hodin až 84 hodin / hodin
Satelitní systémy a hudba až 6 hodin až 10 hodin až 18 h
Expediční GPS režim až 10 dní až 17 dní až 31 dní

Hodnota za / je čas při trvale zapnutém displeji.

  Fenix 8 – 47 mm Solar     Fenix 8 – 51 mm Solar  
Chytré hodinky až 21 dní / 28 dní až 30 dní / až 48 dní
Úsporný režim hodinek až 34 / 58 dní až 48 / až 107 dní
Pouze GPS až 67 hodin / 92 hodin až 95 hodin / až 149 hodin
Satelitní systémy a hudba až 13 hodin až 18 h
Expediční GPS režim      až 34 dní / 58 dní   až 50 dní / až 118 dní  

Hodnota za / je čas při solárním dobíjení při intenzitě světla 50 000 luxů.

Co nového očekávat?

Dlouho očekávaná řada Fénix 8 své příznivce inovacemi rozhodně nezklame, značka Garmin si připravila zejména hardwarová vylepšení. Řadou Fénix 8 prakticky dochází ke spojení předcházejících modelových řad Fénix a Epix, a vůbec nejznatelnější je toto sloučení na přidání AMOLED displejů do řady Fénix – ty byly historicky spíše výsadou hodinek Epix, zatímco transflektivní MIP displeje jsou u řad Fénix již samozřejmostí. Nové AMOLED displeje zároveň přinášejí vylepšený jas a tím pádem i čitelnost u outdoorových aktivit. Znatelná a velmi příjemná je i rychlejší odezva rozhraní hodinek při stisku tlačítek i ovládání přímo na displeji.

Letošní vylepšení přicházejí do hry jak u prodloužené výdrže baterie, tak u vodotěsnosti všech tlačítek i nově přidaných bočních chráničů senzorů, které nejen dodržují vodotěsnost 100 m, ale rovněž podporují potápěčské aktivity až do 40metrové hloubky a zároveň vůbec nepřekáží při stisku tlačítek. Všechny modely nové řady jsou obohaceny o intenzivnější LED svítilnu shora pouzdra, fungující v různých stupních intenzity a dvou barvách, a zároveň o mikrofon ve spodním obvodu pouzdra, umožňující jak hlasové ovládání, tak telefonování. Hlasová funkcionalita byla jednou z nejžádanějších funkcí a značka přání zákazníků konečně vyplnila, podmínkou je však pochopitelně telefon v dosahu Bluetooth připojení.

hodinky garmin Fenix 8 na ruce potápěče

Hodinky jsou uzpůsobeny tak, aby odolaly potápění do hloubky až 40 metrů

Příjemným bonusem jsou rovněž drobné designové úpravy, jako zúžení lunet pro maximální vizuální prožitek displeje, mírné zvětšení a zploštění tlačítek pro větší ergonomický komfort nebo rozšířená barevnost a textury pouzder i řemínků, které jsou navíc opatřeny většími dírkami pro jednodušší zapínání, což přispívá celkově více sportovnímu vzhledu, který je ovšem stále elegantní.

Z hlediska aktualizací softwaru si uživatel rozhodně povšimne vylepšeného menu z grafického i obsahového hlediska, nevýhodou však může být absence předinstalovaných číselníků, které byly v předcházejících modelových řadách Fénix 7 a Epix samozřejmostí. Aktualizace se nevyhnula ani zvolitelným aktivitám – přidány byly nové kurzy i speciální tréninky pro téměř všechny typy sportovců.

Značka Garmin navíc nově nabízí vylepšené mapy TopoActive, obsahující detailnější stínování, dynamické plánování tras s uživatelsky definovanými parametry (celková vzdálenost, maximální čas) a přidanými golfovými hřišti či lyžařskými resorty, i specializovanou mobilní aplikaci pro potápění s přístroji i bez nich Garmin Dive. Poslední optimalizace se pak zaměřila na sociální aspekt sportu – funkce Garmin Share nabízí uživatelům s kompatibilními zařízení sdílení míst, tras či cvičebních plánů.