Testování hodinek Garmin Fenix 8

Kolega Honza dostal po představení nové modelové řady Garmin Fenix 8 hodinky do ruky a pár dní je pro vás otestoval. Běžně nosí hodinky Fenix 7 a teď zkoušel Fenix 8 47 mm AMOLED. Tady jsou jeho první postřehy. A brzy se můžete těšit na podrobnou recenzi hodinek, které pro vás otestujeme z pohledu  běžce. 

hodinky Garmin Fenix 8 na pánské ruce

První dojem

Hned po rozbalení krabičky mě zaujal design hodinek. Užší luneta a větší displej je inovace šitá přímo mně na míru. Škoda že u verze Solar s MIP displejem zůstal Garmin u stejné velikosti displeje jako Fénix 7 a to 1,3palce. Po zapnutí hodinek se zobrazí krásné grafické uvítání v novém designu Fenix 8 a nabídne vám na výběr jazyk. Po zvolení jazyku je klasické párování s telefonem.

Co je ale nového je nabídka zvolení aktivit což je za mě super hlavně pro uživatele, kteří mají Garminy poprvé a neumí s nimi. Automaticky si předvolí preferované aktivity a nemusí to složitěji hledat a přidávat později. Další skvělá věc, kterou vám nabídnou hodinky hned po spárování je nastavení velikosti textu. Oproti dvěma velikostem, které nabízely Fénix 7 máte možnost vybrat asi z 12 velikostí textu.

Nové uživatelské prostředí je za mě super, je to přehledné a v kombinaci s AMOLED displejem je radost s hodinkami pracovat. Rozvržení menu je promyšlené a uživatelsky skvěle přehledné.

led svítilna na hodinkách Fenix 8

Hodinkám nechybí ani LED svítilna, kterou známe už z předešlé řady.

Volání z hodinek

Další dlouho diskutovaná inovace je zabudovaný reproduktor a mikrofon. Hodinky tedy konečně umožnují jste-li v dosahu bluetooth telefonu přijímat a vyřizovat telefonní hovory. Zvuk je slyšet poměrně čistě, horší je to na rušné ulici, ale je to srovnatelné s telefonem.

Dále umožnují hlasové příkazy (bohužel jen v angličtině). Stejně tak je k dispozici asistent v telefonu. Osobně jsem to zkoušel na iOS po zapnutí asistenta na hodinkách se vám spustí Siri v telefonu a můžete například poslat zprávu nebo zadat příkaz k vytočení nějakého kontaktu, bohužel opět pouze v angličtině.

Mapy v hodinkách

Mapy v kombinaci s AMOLED displejem mají krásné zobrazení a vylepšení je zřejmé hned na první pohled. Dále Fénixy 8 umožnují dynamické trasování cest, takže si můžete vyrazit na túru s tím, že zadáte návrat nejpozději v 13:00 na počáteční bod a hodinky vám automaticky trasu upravují, aby byla podmínka splněna. Trasu si můžete nechat vygenerovat i na základě vzdálenosti. Osobně jsem ještě neměl možnost vyzkoušet, takže jsem sám zvědavý jak to doopravdy funguje.

Vylepšení se týká i vodotěsnosti hodinek. Doteď nebyl problém s hodinkami plavat nebo šnorchlovat. Fenix 8 přináší vylepšení. Možnost potápění se až do 40 metrů díky nepropustným tlačítkům a tzv. senzor guardu. Tuhle vychytávku určitě hodině z vás ocení. Je k dispozici i nová dive app, která je zdarma.

Senzor guardu na boku pouzdra hodinekFenix 8

Senzor guardu na hodinkách Fenix 8.

Shrnutí

Co jsem zatím mohl vyzkoušet, tak jsem z nové řady Fénix 8 nadšený. Nejvíc se mi líbí design hodinek a to konkrétně velikost displeje v kombinaci s užší lunetou. Dále uživatelské prostředí, krásná přehlednost displeje při aktivitách a při použití mapových podkladů. Telefonování mě osobně vůbec nechybělo a ani ho využívat nebudu. Co naopak určitě občas vyzkouším a budu využívat tak jsou hlasové příkazy. Už teď se těším na porovnání  Fénix 8 Solar s MIP displej, s kterým mám větší zkušenosti, protože jsem doposud používal Fénix 7.

Vybrané modely Garmin Fenix 8