Test hodinek Garmin Fenix 8 z pohledu běžce

Nový model do řady Fénix je tady. V pořadí už osmá generace dostala již i AMOLED, což se s vývojem trhu a poptávkou sportovců i nesportovců dalo očekávat. Ovšem zkrátka nepřijdou ani milovníci klasických MIP displejů, protože i ten Fénixy 8 mají. Chytrý krok od Garminu, protože díky tomu zaujme ještě širší škálu zájemců. Níže se tedy pojďme podívat na nový model s velikostí pouzdra 47 mm se safírovým sklíčkem.

fenix-8-venku-min

První otevření krabičky a spuštění

Spousta z nás se těší na první dojem, že? Rozbalíte balíček a vykouknou na vás nové hodinky. V tomto případě je to ještě o kousek větší „wow“. A proč? Už jen samotný, poněkud nevšední, způsob otevírání krabičky u prémiového modelu budí dojem luxusu a precizního zpracování. Následuje krásná stříbrná luneta, která je štíhlejší, oproti Epix Gen 2 a displej roztaženější do krajů, což já osobně velmi vítám. Pro tento minimalismus mám slabost a jistě nebudu sám. Hodinky pak působí elegantnějším dojmem a ladí i k jiným outfitům.

baleni hodinek fenix 8

Prémiový model Fenix 8 má speciální krabičku s náhradním řemínkem

Hlavní novinky oproti staršímu modelu

Dynamické trasování

Tahle novinka mě hodně baví a je to velký krok kupředu. Funguje to tak, že při špatném odbočení z hodinkami navržené trasy vám ji dynamické trasování přepočítá a navrhne, kudy dál, abyste se zdárně dostali do vytouženého cíle (podobně to dělají například Mapy.cz). Zároveň si můžete zvolit kolik času máte nebo jakou trasu chcete urazit a hodinky vám samy nevrhnout trasu.

Silové tréninky s pokročilými funkcemi

Siláci tleskají. Respektive všichni, kteří rádi cvičí. Fénixy vám nově budou více napovídat v tom, jak lépe a efektivněji cvičit. Nabídne vám kompenzační, ale i silové tréninky, které se hodí třeba i pro běhání nebo atletiku. Pro některé to může být výborná motivace.

Certifikováno pro potápění

I tohle mají nové Fénixy, ale pouze řada 8. Zmíněna certifikace je pro přístrojové potápění 40 m hloubky. Je škoda, že nemají podporu komunikace se senzory v tlakových lahvích. Abyste získali i tuhle vychytávku, musíte si pořídit řadu Descent. Ta je čistě potápěčská. Avšak už jen podpora potápění je skvělá a ukazuje, jako multifunkční řada Fénix je! Nic takového nenajdete například v Epix Pro Gen 2.

menu hodinek planovac ponoru

S hodinkami se můžete bez problémů potápět až do hloubky 40 metrů.

A co vlastně ta potápěčská certifikace znamená? Ve zkratce je to tak, že hodinky mají integrovaný potápěčský počítač, v průběhu ponoru vás monitorují a dokážou navrhnout i dekompresní přestávku. Abyste všechny tyhle informace mohli zobrazit, musíte mít speciální aplikaci Garmin Dive.

Při větším zkoumání zjistíte, že i tlačítka jsou řešena trochu jinak, stejně jako u modelů Descent. Jsou lépe chráněna proti vniknutí vody a pracují na indukčním principu. Zpočátku testování na mě tlačítka působila tak, že se hůře mačkají, ale po nějakém čase používání si na to zvyknete. Navíc tlačítka je možné používat i pod vodou.

Integrovaný reproduktor

Integrovaný reproduktor a mikrofon je naprosto parádní novinkou, kterou jistě oceníte. Nevěřil jsem, že bude fungovat až tak dobře. Volání jsem zkoušel v tichém domácím prostředí i na ulici, kde je opravdu rušno a druhá strana vždy dobře slyšela každé moje slovo. Co se reproduktoru týče, tak ten je logicky trošku tišší. Není nikterak velký, ale pokud se nepohybujete na opravdu nadměrně hlučné ulici, komunikace přes hodinky funguje na výbornou. Podmínkou pro telefonování přes hodinky, je mít spárovaný telefon. Největší využití v tom vidím, když jedete třeba v přeplněném MHD a nechce se vám lovit po kapsách telefon, anebo když máte v zimě promrzlé ruce a potřebujete něco rychle vyřídit.

hodinky Garmin Fenix 8 podporují volání z hodinek

Volání z hodinek Fenix 8 je super hlavně pro vyřízení rychlých hovorů.

Další novinkou je hlasový asistent, který v Epixech Pro GEN 2 nenajdete. Díky němu si můžete vytočit kontakt, odeslat SMS nebo zvolit aktivitu. A jak nejsnadněji hlasového asistenta zvolit? Doporučil bych si jej nastavit na delší stisk jednoho z tlačítek. Nedostatek? Nemá zatím zadávání hlasových příkazů v češtině. To ale neplatí u hlasových informací o AutoLapech nebo tempu, když běžíte či jedete na kole.

Hlasový asistent vám mimo jiné umožňuje i nahrávání hlasových poznámek stejně, jako to máte u mobilního telefonu. Máte nápad či nějakou myšlenku, kterou nechcete zapomenout? Jednoduše si ji z mozkové paměti přesuňte do paměti vaši hodinek. Skvělé!

hlasový asistent na hodinkách Garmin Fenix 8

Hlasový asistent nepodporuje češtinu ani slovenštinu

Uživatelské prostředí s menšími novinkami

Největší přínosnou novinkou pro dotykový AMOLED displej vidím v přístupu k notifikacím. K těm se dostanete přejetím po displeji z vrchu dolů. Anebo zmáčknutím tlačítka nahoru.

Dále je jistě dobré zmínit krátkodobou deaktivaci zámku dotyku při aktivitě. Funguje to tak, že kliknete na displej a přejedete prstem shora dolů. Tímto si na pár vteřin aktivujete dotyk. Tyto dvě novinky opět v Epixech Pro Gen 2 nenajdete.

Garmin messenger – chatování, ale pouze v prostředí Garminu

Stejně, jako u Epix Pro Gen 2, je i zde garmiňácký Messenger. Jak jistě víte, tato aplikace funguje jen v rámci Garmin zařízení. Pro rychlé vyřízení zpráv mezi vašimi sportovními parťáky to může být dostačující a šikovné.

Garmin messenger: psaní zpráv přes hodinky

Aplikace, díky které si můžete psát zprávy se svými přáteli prostřednictvím hodinek.

Displej a svítilna – ještě ostřejší a čistější AMOLED

Ano, je tomu tak! AMOLED ve Fénix 8 mě jednoduše nadchl. Je větší ve stejně velkém těle, díky menším rámečkům a lunetě. Oproti Epix Pro Gen 2, kde byl už tak hodně dobrý, je zde ještě o level nebo možná dva výš. Působí sytěji, ostřeji, jemněji a má lepší čitelnost na slunci a to se safírovým sklíčkem, které obecně čitelnost displejů zhoršuje. Ostrost a jemnost displeje oceníte hlavně při využívání map, kde prostě chcete vědět, kudy běžíte, kde je jaký rozcestník, apod.

A na přímém slunci to platí dvakrát tolik, neboť jemnost, ostrost a lepší čitelnost z něj dělá naprostou špičku.

porovnani hodinek vlevo fenix 8, vpravo epix 2 pro

Fenix 8 je o něco lépe čitelný na slunci než Epix Pro.

U displeje těchto hodinek nechybí ani funkce Red Shift, kterou mají například také Epix Pro Gen 2 nebo Forerunner 965. V noci se tak nemusíte bát, že vás svícení displeje oslepí a budou vás z něj bolet oči.

Věc, kterou bych rád zdůraznil, je více úrovní velikosti písma. To si v deseti krocích nastavíte v samotném rozhraní hodinek. Díky tomu pak mohou být zprávy, e-maily nebo třeba upozornění ještě přehlednější. Celé to pak působí upravenějším a mnohem funkčnějším dojmem.

Dalším parádním bodem jsou ciferníky, kterých je zde opravdu mnoho a nabízí také spousty modifikovatelných datových polí. A ty prostě chcete. Stejně tak si ale můžete zvolit čistý ručičkový ciferník. I ten na novém AMOLEDu vypadá moc hezky.

V aktivitě si můžete naskládat do jedné obrazovky až osm datových polí. To je super ne? Je tomu tak i u Epix Pro Gen 2, což považuji za rozhodně dost praktickou vychytávku.

Bude asi již standardem, že ve výbavě vlajkových lodí Garminu bude integrovaná svítilna. A ta u Fénix 8 svítí lépe, než u výše zmíněných Epixů. Jasněji a dělá větší světelný kužel. Dokážu si ji tedy představit jako nouzové osvětlení při delší vyjížďce na kole, pokud úplně netrefíte dobu návratu.

Porovnání LED svítilny: vlevo Epix Pro Gen 2 51 mm, vpravo Fenix 8 Sapphire

Porovnání LED svítilny: vlevo Epix Pro Gen 2 51 mm, vpravo Fenix 8 Sapphire

Výběr toho nejlepšího z Fénix 8 – posbíral vše a dal do jednoho těla

  • vysoká výdrž s AMOLED displejem (v always-on režimu 7 dní s měřením tepu, 37 hodin s GPS a 10 hodin se zapnutím všech systému a poslechem hudby).
  • přístrojové potápění + vodotěsná tlačítka
  • offline mapy nejen lyžařských středisek
  • automatické trasování a generování mapy přímo v hodinkách
  • golfové funkce a mapy golfových hřišť z celého světa
  • velký 1,4“ displej s rozlišením 454 pixelů
  • paměť 32 GB na mapy, hudbu, hlasové poznámky
  • svítilna LED, která je ještě lepší než u Epix Pro Gen 2
  • Garmin Pay
  • přehrávání hudby (Spotifiy, Amazon Music, Deezer)
  • senzory – vylepšený barometr, akcelerometr, gyroskop, kompas a optický snímač srdečního tepu ELEVATE 5
  • Quickfit řemínek šíře 22 mm
  • integrovaný reproduktor a mikrofon pro telefonování a hlasové zadávání

Tohle všechno a mnoho dalšího dostanete v jedněch hodinkách. Na trhu není zařízení, které by bylo tak všestranné a nabídlo uživateli možnost zaplatit hodinkami na golfu, k tomu si poslechnout oblíbenou hudbu a zavolat si s přáteli. Anebo se rozhodnout, že se na dovolené budu potápět, jezdit na paddleboardu, půjdu si zaběhat, projet se na kole a u toho si budu moci zaplatit pomocí hodinek kávu, pití, jídlo nebo cokoliv dalšího, vyřídit hovor či nahrát nějakou svoji myšlenku.

Zdraví a fitness – žádná novinka, ale zaručená klasika

Z pohledu fitness a zdravotních funkcí zůstalo vše, jako u předchozí generace nebo Epix Pro Gen 2. Najdete tu opravdu všechno, na co si vzpomenete od Body Battery, přes spánkového poradce až po stres či noční VST. U tréninkových funkcí nechybí stav tréninku, zaměření zátěže, skóre do kopce, skóre vytrvalosti, připravenost k tréninku a také cyklistická úroveň. Je toho ještě více, ale tyto věci jsou dostupné na webu samotného Garminu.

Menu hodinek Garmin Fenix 8

Funkce zdraví zůstávají u Fenixu stejné jako u staršího modelu

Závěrem – vyplatí se přechod na Fénix 8

Vyplatí se přecházet na nový model? Tohle je otázka, na níž neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na tom, z jakého modelu budete přecházet. Například rozdíl mezi Epix Pro Gen 2 51 mm není nijak markantní. Epixy mají taktéž prakticky vše, na co si vzpomenete. Chybí jim tedy potápění, nemají mikrofon, reproduktor a mají horší AMOLED, v čemž vidím hlavní rozdíl, ale jinak obsahují prakticky vše, co potřebujete.

Pokud však vlastníte například Fénix 6 nebo starší, tak se investice do nového modelu určitě vyplatí a vy budete spokojeni. Vyšší cena odpovídá novince na trhu, její kvalitě a zakomponovaným inovacím. Já osobně vám mohu Garmin Fénix 8 Sapphire doporučit a kdybych neměl Epix Pro Gen 2 51 mm, tak si je okamžitě pořizuji.

Testované hodinky:

 

Tuto recenzi pro vás připravil Patrik Bejček. Patrik se intenzivně věnuje běhání přibližně 7 let. Nejdelší závod běžel v Beskydech na Czech Ultra Trail Tour, kde skončil 8. na trati dlouhé 49 km s převýšením 1600 metrů a ani nepříznivé sněhové podmínky ho neodradily. Avšak nejtěžší a nejintenzivnější závod byl LHUT Skyrace 30 km s 2000+ výškovými metry, na kterém se zranil a na pár měsíců odložit běžecké boty. Nejpyšnější ze sezóny 2023 je na svůj výkon ve Vídni na Vienna city marathon, kde maraton uběhl za čas 2:49:05 hod (3:59/km). Patrika a jeho výkony můžete sledovat na INSTAGRAMu

Testované hodinky Garmin Fenix 8 AMOLED sapphire 47 mm Titanium koupíte zde